CMHQ Combat Mission Forum
Problem komendy Hide w grze (włącza sie Pazua) - Wersja do druku

+- CMHQ Combat Mission Forum (http://cmhq.pl)
+-- Dział: Kategoria główna (http://cmhq.pl/dzial-1.html)
+--- Dział: Dyskusja ogólna (http://cmhq.pl/dzial-2.html)
+--- Wątek: Problem komendy Hide w grze (włącza sie Pazua) (/watek-113.html)



Problem komendy Hide w grze (włącza sie Pazua) - zbymas - 24-09-2016

Proszę o pomoc w zagadce błednego wykonywania komend: Gdy gram w CMBN   - wersja gry 3.12 silnik Game Engine 3 (system Windows 10).
Problem z grą jest jak klikam na jednostce komendę Hide (przycisk H) to włącza się Pauza dla drużyny i kolejny problem to komenda Face - po prostu nie działa ani na drużynę ani na czołg.

Czy ktoś już miał takie problemy i jak je rozwiązać ??


RE: Problem komendy Hide w grze (włącza sie Pazua) - patrykd - 25-09-2016

Od polecenia hide jest skrót klawiszowy O a nie H. Wiec to pewnie prZyczynaUśmiech Od polecenia face jest skrót G lub K jeśli dobrze pamietam. Klikając na zakładki w grze możesz sprawdzić skróty klawiszowe do wszystkich komend. Jeśli nadal będziesz miał z tym problem to napisz.


RE: Problem komendy Hide w grze (włącza sie Pazua) - mirekm - 25-09-2016

Najlepiej utwórz sobie własne skróty klawiszowe (options-> control )  bo na pewno H w ustawieniach "fabrycznych" nie oznacza Hide. Ja tak zrobiłem i mam spokój tzn P=pauza, M=movie, R=reverse, H=hide  itd.


RE: Problem komendy Hide w grze (włącza sie Pazua) - Traun - 25-09-2016

To ja chyba noobem jestem bo w życiu w CMach nie używałem skrótów tylko starej dobrej myszki .....


RE: Problem komendy Hide w grze (włącza sie Pazua) - zbymas - 25-09-2016

(25-09-2016, 09:10)patrykd napisał(a): Od polecenia hide jest skrót klawiszowy O a nie H. Wiec to pewnie prZyczynaUśmiech Od polecenia face jest skrót G lub K jeśli dobrze pamietam. Klikając na zakładki w grze możesz sprawdzić skróty klawiszowe do wszystkich komend. Jeśli nadal będziesz miał z tym problem to napisz.

No właśnie sprawdziłem i u mnie jest H - jak klikam na Hide w Menu czy wciskam H to pojawia się pauza. Grę kupiłem 3 miesiące temu a wcześniej w demo było tak jak piszesz O i opcja Hide działał poprawnie czy to z menu czy ze skrótu klawiszowego. W wersji kupionej 3.12 jest H i po  naciśnięciu pokazuje się pauza druzy dokładnie tak samo jak klikam pauza lub znak "/".

(25-09-2016, 09:49)mirekm napisał(a): Najlepiej utwórz sobie własne skróty klawiszowe (options-> control )  bo na pewno H w ustawieniach "fabrycznych" nie oznacza Hide. Ja tak zrobiłem i mam spokój tzn P=pauza, M=movie, R=reverse, H=hide  itd.

Próbowałem tak jak piszesz pozmieniać nazwy klawiszy .. i dalej po staremu .. Nie ważne czy ze skróty czy Hide klikam z menu zawsze pokazuje się Pauza.


RE: Problem komendy Hide w grze (włącza sie Pazua) - patrykd - 25-09-2016

(25-09-2016, 13:24)zbymas napisał(a):
(25-09-2016, 09:10)patrykd napisał(a): Od polecenia hide jest skrót klawiszowy O a nie H. Wiec to pewnie prZyczynaUśmiech Od polecenia face jest skrót G lub K jeśli dobrze pamietam. Klikając na zakładki w grze możesz sprawdzić skróty klawiszowe do wszystkich komend. Jeśli nadal będziesz miał z tym problem to napisz.

No właśnie sprawdziłem i u mnie jest H - jak klikam na Hide w Menu czy wciskam H to pojawia się pauza. Grę kupiłem 3 miesiące temu a wcześniej w demo było tak jak piszesz O i opcja Hide działał poprawnie czy to z menu czy ze skrótu klawiszowego. W wersji kupionej 3.12 jest H i po  naciśnięciu pokazuje się pauza druzy dokładnie tak samo jak klikam pauza lub znak "/".

(25-09-2016, 09:49)mirekm napisał(a): Najlepiej utwórz sobie własne skróty klawiszowe (options-> control )  bo na pewno H w ustawieniach "fabrycznych" nie oznacza Hide. Ja tak zrobiłem i mam spokój tzn P=pauza, M=movie, R=reverse, H=hide  itd.

Próbowałem tak jak piszesz pozmieniać nazwy klawiszy .. i dalej po staremu .. Nie ważne czy ze skróty czy Hide klikam z menu zawsze pokazuje się Pauza.


To co opisujesz jest dość nietypowe. Nigdy nie słyszałem o takim zachowaniu. A czy jak klikasz na zakładkę hide (bez używania skrótu klawiatury) czy to działa? Jeszcze mi przychodzi na myśl czy przypadkiem nie zmieniłeś układu klawiatury wciskająć lewy ctr i lewy shift. Może reinstalacja gry pomoże. A jeśli nie to napisz do battlefrontu.


RE: Problem komendy Hide w grze (włącza sie Pazua) - zbymas - 25-09-2016

Znalazłem przyczynę i rozwiązanie:
  1. Przyczyna: dograłem polskie tłumaczenie do CMBN i to zmieniło ustawienie klawiszy i komendy nie działy.
  2. Rozwiązanie: Przeinstalowałem grę w nową lokalizację na dysku i już wszystkie komendy i skróty klawiszy działają poprawnie.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie w rozwiązanie problemu Uśmiech